Posts in Relasjoner
Lenge brenne mammapolitiet

Når et barn blir født, fødes også en mor. Hun trenger stort sett mye mer omsorg enn hun får. Fra alle de nære, og fra alle de fjerne. Hun trenger heiende medsøstre. Så lenge BRENNE mammapolitiet! Hva slags fenomen er det egentlig? Mammaer som dømmer hverandre og gjør hverandre til fiender, i et av livets mest sårbare og krevende kapitler? Hvorfor i all verden?

Read More
Finn dine fokuspunkter som forelder!

Å bli forelder er både skjellsettende og nervepirrende om man bestemmer seg for å gjøre det på ordentlig. Man bør basere seg på mer enn intuisjon og magefølelse, men det kan være mer stressende enn givende å finne veien i denne kaotiske informasjonsoverfloden. Jeg er pro bevisst og kjærlig foreldreskap!

Read More
Praktiser egenkjærlighet for alles skyld!

Nettet flommer over av sitater, tips, råd, lister og oppskrifter som skal hjelpe oss til å praktisere egenkjærlighet, men for mange kan de nok virke litt flåsete og overfladiske. De kan også vekke vemmelse og irritasjon. For hvorfor skal vi som lever i et så individualistisk samfunn preget av egoisme, selvopptatthet, og til og med narsissisme, bruke mer energi på oss selv? Svaret ligger i spørsmålet, tenker jeg.

Read More
Vi bør prioritere foreldres helse

Om man vil motvirke psykiske lidelser i en befolkning er det mest effektive og rimelige alternativet tidlig intervensjon. Det er mye enklere å bidra til endring hos et lite barn, enn hos et godt voksent menneske som har brukt et helt liv på å innarbeide vanene sine. Og enda bedre er det, å hjelpe barnet før det er skadelidende, ved å hjelpe foreldrene som skal forme det. Mange studier dokumenterer tydelig sammenhengen mellom tidlige traumer forårsaket av foreldrenes konflikter og psyke, og psykisk helse senere i livet.

Read More
Fortell babyen at du stiller opp!


Noe av det viktigste vi gjør for babyer det første året er å se på, snakke til og berøre dem med kjærlighet, varme og ømhet, og å speile deres følelser på en god måte. Denne emosjonelle, kroppslige kontakten kommer før alt annet og er grunnlaget for utviklingen av selvet. Om vi klarer det får vi formidlet det livsviktige budskapet «du er verdt å elske», «du fortjener omsorg» og «jeg vil deg».

Read More
Forebygging av vold

Voldsutøvelse er aldri offerets skyld. Det er utøver som har det fulle ansvar og som må jobbe med seg selv for å lære seg nye ferdigheter og finne løsninger. Likevel finnes det nyttige samtaleverktøy som kan brukes av alle som ønsker å forebygge: både de som har en tendens til å bruke vold, og de som blir utsatt for det. Et av dem heter Giraffspråk, og oppskriften fungerer godt for mange når de befinner seg i konfliktfylte og ubehagelige situasjoner.

Read More
Misunnelse!

Blir du noen gang misunnelig? På andres glede, selvtillit, talent, mestring eller utstråling? Svaret er nok ja, men misunnelse er den følelsen vi skammer oss aller mest for å kjenne på, og som vi derfor benekter, både ovenfor andre og oss selv. Misunnelse er rett og slett bare vanskelig, men skal man tro historiebøkene har det alltid eksistert og vært nærliggende for vår art.

Read More
Utrygg tilknytning

De fleste av oss heller mest mot en av to typer stiler når det stormer i forholdet: avvisende eller avhengig. Den avvisende trekker seg typisk unna, blir kanskje stille, og vil gjerne ha fred, mens den avhengige blir oppsøkende, uttrykker følelser og vil prate.

Read More
Hva kjennetegner lykkelige par?

Psykologen og forskeren Gottman fant at par som holder sammen har helt klare fellestrekk: 1. De klager fremfor å anklage, når noe er galt. 2. De tar medansvar når problemer oppstår, framfor å hele tida legge skylda på den andre, eller på eksterne faktorer. 3. De viser takknemlighet for små ting den andre gjør i hverdagen, fremfor å vektlegge det som er negativt. 4. De tar initiativ til å løse problemer og er flinke til å reparere etter krangler.

Read More
Elsker du noen?

Det er viktig å utforske hverandres indre verden! Når man har vært sammen en stund tror man ofte at man kjenner den andre inn og ut, og at det ikke er noe nytt å oppdage. Det stemmer ikke! Vi forandrer oss hele livet, og hvis man ønsker at interessen, lidenskapen og kjærligheten i et forhold skal opprettholdes over tid er det innmari viktig å hente frem nysgjerrigheten og fortsette å stille hverandre spørsmål!

Read More
Hva slags tilknytningsstil har du?

Vi har alle en egen tilknytningsstil: en spesifikk måte å forholde oss til våre nærmeste på. Denne stilen etableres i løpet av våre første leveår, og er ganske stabil livet igjennom. Den kan endres med innsats, men det tar tid. Vi er nemlig eksperter på å operere på automatikk i våre nære relasjoner, og på å gjenskape og videreføre forhold som ligner de vi har hatt før.

Read More
Ikke scroll meg vekk så fort!

Om man går inn i nye relasjoner som en konsumerende, vurderende og egosentrert kunde av en skrulling, med følgende fokus: Hva er det du kan gi meg? Og hva er det jeg kan få ut av denne relasjonen og av deg? Da er det dessverre særdeles liten sjanse for at møtet med den andre kan bli nært, godt og utviklende.

Read More
En god foreldrestil

Det som kjennetegner emosjonsfokuserte foreldre er at de er oppmerksomme på barnets emosjonelle tilstand og ser på barnets negative følelser som en mulighet til å oppnå nærhet, at de har god kontakt med sine egne følelser, aksepterer dem, og kommuniserer dem på en forståelig måte, og at de mener god håndtering av negative og overveldende følelser er noe av det viktigste ved foreldreskapet.

Read More
Intuitiv oppdragelse?

Innen psykologien skiller man ofte mellom 4 karikerte foreldrestiler, hvor kun én synes å henge tydelig sammen med positiv utvikling hos barnet. Disse fire kan gi noen hjelpsomme pointers til de fleste av oss. Det er sant at vi er unike og skal lande i vår greie, men det er samtidig en god del kunnskap man bør tilegne seg og jobbe med, for barnas skyld.

Read More
Sårbarhet er styrke!

Om du ønsker ekte kjærlighet i livet ditt må du gi sårbarheten plass, og omfavne den gjensidige avhengigheten et trygt forhold innebærer. Det å si til en annen: «jeg vil deg» og inngå helhjertet i en relasjon, innebærer nemlig alltid stor følelsesmessig risiko. Man risikerer sinne, tristhet og redsel. Vond kritikk, smertefulle tap og grusom avvisning.

Read More