Følelse: tristhet

Hele spekteret følelser lever i oss. Men mange har undertrykket, fortrengt, ignorert eller nedvurdert alle, eller bestemte følelser, så lenge at de ikke lenger kan oppleve dem, forstå dem, tåle dem, ta hensyn til dem, eller dele dem. Dette er veldig viktig for god psykisk helse og for å trives i nære relasjoner. Første steg på veien til bedre kontakt er bevisstgjøring!
__
Dagens følelse er TRISTHET! Tristhet er en av grunnfølelsene våre. Vi bruker mange ulike ord som alle peker på underliggende tristhet: nedfor, deppa, skuffa, ulykkelig, lei seg, sørgende, såra, lengtende, vemodig, fortvila, melankolsk. I kroppen kan vi merke at det gjør vondt i brystet eller magen, at vi får lite energi, klump i halsen, tårer i øya, blir søvnige, føler oss tomme, slappe, eller sammensunket.
__
Tristhet er en følelse som kommer når vi opplever at vi er på vei til å miste noe, har mistet noe, eller sitter fast. Når vi føler at vi er etterlatt, at det tapte er uerstattelig, at tomrommet er stort, at vi ikke kan få det tilbake, at vi er alene, overlatt til oss selv, eller at vi ikke kan gjøre noe for å endre situasjonen vår.
__
Det underliggende behovet som henger sammen med tristhet er å opprettholde tilknytningen til det som tapes eller er tapt. Noen ganger er det ikke mulig. Tristhetens funksjon er da å hjelpe oss til å sørge og bearbeide tapet. Man trenger som regel trøst og støtte fra andre om man skal evne å bevege seg videre og gi slipp. Når man er trist må man med andre ord jobbe for å våge å DELE det! Noen ganger trenger man også å bruke tid på og få hjelp til å justere forventningene sine, og erstatte det tapte med noe annet som oppleves verdifullt og viktig.