Pusting kan være medisin

Er så sjukt hvordan det å ta regelmessig pause, rette oppmerksomheten mot pusten, og trekke lufta dypt ned i magen, kan gi indre ro på et par minutter 🌬
_____
Pust er en spesiell kroppslig funksjon - vi puster alltid, helt av oss selv, og samtidig har vi muligheten til å kontrollere den bevisst. I østen har man lang tradisjon for å jobbe med pusten, med hensikt å oppnå balanse. Ulike guruer gjør tilsynelatende umulige ting, skaper mirakler, ved å lære seg til å bruke og beherske den. En ting er sikkert: det å puste bevisst er en av de enkleste måtene man får opprettet kontakt mellom legeme og sinn, landet i nåtid, stilnet hodespinn, roet kroppen og økt energien.
_____
Når du puster ordentlig inn får organene mer oksygen, og når du puster ordentlig ut kvitter du deg med avfallsstoffer. Nå viser den moderne forskningen at man kan kontrollere nervesystemet sitt med pusten: både hjerne og kropp påvirkes, og kan roes og aktiveres. Det påvirker følgelig emosjonelle tilstander, muskelspenninger, blodtrykk og puls. «Pust helt ned i magen» er absolutt ikke et tåpelig og uvitenskapelig kjerringråd. Kontrollert og dyp pusting aktiverer det parasympatiske nervesystemet, som er kobla på når kroppen virkelig hviler og henter seg inn. Det antyder at immunsystemet også styrkes. Forskningen viser videre at bevisst pusting (bare det å telle pusten sin i to minutter) skaper mer organisert aktivitet i hjernedeler som jobber med hukommelse og oppmerksomhet.
_____
Man forstår ennå ikke helt hvordan alt dette henger sammen, men det er tydelig at bevisst og kontrollert pusting funker! Så prøv litt hver dag? Du kan teste 4-7-8 teknikken i fem minutter: innpust i 4 sek, holde pusten i 7 sek, utpust i 8 sek.