Bekymrer du deg mye?

Jeg elsker å være mamma jeg! Men må jobbe en del for å ikke bekymre meg for mye. Organismen som er meg har nemlig blitt større og omfatter nå to mennesker til! Kan bli skremt av hvor mye jeg har å tape.
_____
Blir du også plaget av bekymring i blant? Bekymringer er negative tanker om fremtiden, basert på frykt for det som kan komme. Og når vi tenker negative tanker om fremtiden og hvor ille alt kan gå, blir vi bare mer urolige. Sånn baller det på seg. Til vi går rundt og bekymrer oss hele tiden. Vi blir fanget i fremtiden, i versjoner av den: som kanskje kommer, kanskje ikke. Samtidig ruller livet vi faktisk lever forbi oss. Uten at vi evner å virkelig oppleve det. Ta det inn og ta del i det som skjer. Smake nøye på alt vi er så heldige å få erfare her og nå.
_____
Vi mennesker bekymrer oss for alt mulig. Og hos vestlige mennesker har bekymring og grubling blitt et problem for befolkningen. Mange får så tankekjør at de også utvikler søvnproblemer, og mer alvorlige psykiske vansker.
_____
Som forelder er det ekstra viktig å være tilstede her og nå. Heldigvis er barn gode læremestere. Man kan få mye god veiledning om man bare følger godt med på dem, og forsøker å følge deres tempo og fokus. Barn kan imidlertid samtidig gjøre det vanskeligere å få til, nettopp fordi man elsker dem så høyt og er redd for at noe skal skje dem.
_____
Når man føler seg plaget av bekymringstanker kan det være greit å spørre seg: hjelper disse tankene? Hvis ja: da kaller vi det forberedelse eller problemløsning. I tilfelle bør du strukturere prosessen, og bruke energi på det på et tidspunkt du har planlagt. Hvis nei: observer tankene på avstand, aksepter at de er der, og forsøk å bruke sansene til å orientere deg skikkelig godt her og nå. Hva ser du? Hva hører du? Hva kjenner du mot huden og i kroppen? Smaker du noe? Pust godt ned i magen. Forskning viser at det å jobbe aktivt med bevisst tilstedeværelse er noe av det som hjelper aller best mot bekymring.

Screenshot 2019-07-01 at 14.16.02.png